Noninvazív visszérkezelés

visszerk3A vérkeringés feladata, hogy szöveteinket, szerveinket a működésükhöz szükséges tápanyagokkal és oxigénnel ellássa, valamint a sejtek által termelt salakanyagokat és szén-dioxidot elszállítsa. A hormonok is a véren keresztül érik el célsejtjeiket. A vér keringését az érrendszerben a szív pumpafunkciója biztosítja azáltal, hogy nyomáskülönbséget idéz elő az artériás rendszer és a nagy vénák (visszerek) között.

A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte, és így hazánkban is nagyon magas számban fordulnak elő, ráadásul súlyos következményekkel járhatnak. A vénás keringési elégtelenség szintén a modern társadalmak népbetegségének számít.  Fontos lehet, hogy már az első rendhagyó jeleket is észrevegyük és kezeljük.

Gyakori elváltozásnak számít például a vénás működés elégtelenségére utaló, úgynevezett pókháló- vagy seprűvéna megjelenése a lábon, amely természetesen esztétikai problémát is okoz. Ez többnyire a kisebb, oldalági visszerek végágainak enyhe elváltozása, amitől önmagában nem kell megijedni, és általában jó eredménnyel orvosolható.

A vénás elégtelenség további stádiumában egyszerűen és hatékonyan kezelhető problémát jelent, ha a vénás tágulatok már nagyobb eret vagy ereket érintenek, és jól láthatóan kidomborodnak. Ez esetben a pangó vér mennyiségének növekedése és a fokozott hidrosztatikai nyomás miatt a panaszok súlyosabbak lehetnek; ilyen visszerekben vérrögképződés gyulladás (phlebitis) kíséretében is előfordulhat. Akinél ilyen visszértágulat alakul ki, az elváltozás mértékétől függően nehéznek, melegnek, feszülőnek érezheti a lábát, tompa fájdalom vagy görcs, viszketés is jelentkezhet nála. Ödéma (jellegzetesen: bokaduzzanat) is kialakulhat.

Még súlyosabb esetben elszíneződés, ekcéma, bőrelhalás, fekély is megjelenhet a lábon, illetve tovább fokozódhat a trombózis esélye, hiszen a vérpangás következtében a vérlemezkék könnyebben összetapadhatnak és vérrögöt képezhetnek. Tehát, az elhanyagolt vénás probléma szélsőséges esetben az életünket is veszélyeztetheti.

Ha vénás elégtelenségi panaszai vannak, konzultáljon egy érsebész szakorvossal! A visszérproblémák kezelhetők és jól karbantarthatók.

Az időben megkezdett oki kezelés, megelőzés mellett ugyanakkor érdemes a tüneti kezelésre, az esztétikus megjelenés visszanyerésére és megőrzésére is gondot fordítani, amiben klinikánk hatékony segítséget nyújthat.

Kiknél alakulhat ki visszérprobléma?

Varicose VeinsA vénás elégtelenség problémája az emberi fajjal egyidős. Amióta két lábon jár az ember, azóta túlterheltek alsó végtagjának vénái, hiszen fokozott nyomás terheli őket, és billentyűiknek a gravitáció leküzdése mellett kell hatékonyan működniük. Ezt az egyoldalú terhelés és egyéb tényezők is tovább nehezíthetik: a genetikai adottságok, a hormonális készítmények szedése, a terhesség, a foglalkozási ártalmak (huzamosabb álló- vagy ülőmunka), az életmódbeli szokások (helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód), és egyes betegségek (pl. diabétesz), illetve a túlsúly egyaránt szerepet játszhatnak benne.

A vénás keringési elégtelenség valamely formája az 50 év alattiak 30-50%-ának, és az 50 év fölöttiek 70-80%-ának okoz problémát. Az érintettek legnagyobb része nő.

Önnek is, mint mindenkinek, joga van az egészséges, szép lábhoz! Az esztétikus külső visszanyerésében, a tüneti kezelésben sokat segíthetnek a klinikánkon alkalmazott új, noninvazív visszérkezelési eljárások.

A noninvazív visszérkezelés előnyei

A hagyományos, invazív érsebészeti eljárások során végzett beavatkozások esetében általában jelentősebb szöveti traumával, kiterjedtebb műtéti metszésekkel kell számolni, így nagyobb trauma éri a szervezetet és a sebgyógyulás folyamata is hosszasabb. Altatásra, vagy hátgerincen keresztül történő érzéstelenítésre is szükség lehet, ami szintén növeli a műtéti kockázatot, valamint a pszichés terhelést. Mindezen túl pedig, a gyógyult seb után megmaradó hegek sem nevezhetők esztétikusnak.

Ezzel szemben a modern, noninvazív eljárások

  • ambuláns kezeléssel megoldhatók,
  • lehetővé teszik az altatás nélküli beavatkozást,
  • minimális beavatkozással járnak,
  • kisebb megterhelést jelentenek a szervezet számára,
  • gyorsabb gyógyulást biztosítanak,
  • nem marad utánuk csúnya heg.

Tudnivalók a kezelésmódról

ultrah labA gyakran még panaszt sem okozó hajszálértágulatok ellátását is minden esetben alaposabb vizsgálat előzi meg annak felderítésére, hogy nincs-e esetleg azok hátterében még fel nem fedezett, komolyabb probléma.

Ha nincs, akkor sor kerülhet az úgynevezett szkleroterápiás kezelésre, melynek során speciális anyagot juttatunk be a problémát okozó hajszálerekbe, ami helyi gyulladást okoz. A szkleroterápia klinikánkon általában az F-care cég ultrahangos mikrotűkezelés-kombinációjával történik. A mikrotű hegyében ultrahanggal előidézett frekvencia szelektíven roncsolja a panaszokat okozó hajszálereket vagy ezek végágait. A páciens a szkleroterápiát követően 5 napon keresztül folyamatosan (éjjel-nappal), majd azt követően napközben 10 napon át a klinikánkon előírt elasztikus harisnyát viseli, ami elősegíti a kezelt érfalak egymáshoz tapadását, és így a tágulat rövid idő múltán megszűnik. A kezelés utáni első napon a harisnya rövid időre lehúzható, és az elasztikus zokni alatt alkalmazott nyomóvatták, ragtapaszok eltávolíthatók.

A hajszálerek ultrahangos mikrotűkezelése után rövid ideig hűtőkötést alkalmazunk. Ezek után betegünk nem igényel további utókezelést. Az így kezelt hajszálerek elhegesednek, pár hét alatt alig érezhető varrá válnak, majd lelökődnek, eltűnnek.

Jelentősebb, kiterjedtebb értágulat, nagyobb vénás oldalágak problémái esetén más ambuláns, helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás jelenthet megoldást. A felületes visszérfőág, illetve az ahhoz tartozó nagyobb mellékágak, perforánsok ultrahangos kezelésére is lehetőség van. Ehhez az adott érszakaszba speciális mikrokatétert vezetünk be, mely az ultrahang rezgése által kiváltott endothélroncsoló és hőhatás révén elpusztítja a kezelt erek falát. Az érfal elzáródik és összehúzódik, később hegként felszívódik, a benne lévő vér gyorsan megalvad, sejtjei szétesnek és felszívódnak. A kezelt vénaszakaszon a vénás nyomás normalizálódik és ezáltal  a beteg panaszai megszűnnek. Ezen kezelés után 1 napon át két elasztikus harisnyát visel páciensünk, majd ezek levétele után még 1 hétig, a páciens igénye szerint, elasztikus harisnya (1. nyomáskategória) viselése ajánlott.

További videók a témáról itt, Visszérkezelés címen

Nagyobb, panaszokat okozó oldalágak, visszerek kezelésében klinikánkon a Müller-technikát alkalmazzuk. A kezelés során helyi érzéstelenítésben, mikrometszéseken keresztül eltávolítjuk a visszereket. Ezen kezelés után 1 napig egy nyomókötést visel páciensünk, majd ennek levétele után még 1 hétig, a páciens igénye szerint, elasztikus harisnya viselése ajánlott.

A sikeres kezelésben minden esetben fontos szerep jut a kezelőorvossal való együttműködésnek.

Mivel a visszérproblémák a későbbiek során vissza is térhetnek, a megelőzés érdekében további oki kezelésre, illetve életmódváltásra is szükség lehet.

További információk a beavatkozásról

Feltételek

A sebészeti beavatkozás előtt a szervezet általános állapotára és a helyi státusra vonatkozó vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a beavatkozás kockázatát felmérhessük. A műtéteket helyi érzéstelenítéssel végezzük.

A beavatkozás időtartama

  1. Szkleroterápia: a kezelendő hajszálerek kiterjedtségétöl függően, 15-30 perc.
  2. Müller-terápia: a kezelendő visszerek kiterjedtségétöl függően, 15-45 perc.
  3. F-care ultrahangos föérágkezelés: 30-45 perc.

Kötelező klinikai tartózkodás

Minden beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, így pácienseink 15-30 perccel a kezelés után hazamehetnek.

Munkaképesség

Szkleroterápia és ultrahangos kezelés után betegeink a kezelés utáni első napon visszatérhetnek munkájukhoz. A Müller-kezelés után 3-4 napig relatív nyugalom ajánlott, melynek során munkavégzést nem ajánlunk.

Varratszedés

A kezeléseink során alkalmazott mikrometszéseket öltések nélkül zárjuk, így varratszedésre nincs szükség.

Kockázatok

Az orvosi beavatkozások döntő többségénél, a műtét velejáró következményeként az adott terület duzzanata, bevérzése, esetleges gyulladása jelentkezhet, illetve heggyógyulási zavarok léphetnek fel, azonban – az orvostudomány fejlődésének köszönhetően – ezek egyre ritkábbak, és előfordulásuk esetén kezelhetők.