Magazinmegjelenések

Dr. Krasznai Zsolt: “A férfiasság tesz vonzóvá egy férfit, nem a szépség”

„A nő mosoly nélkül sosem lesz igazán szép és egy férfi sem lesz vonzó férfias viselkedés nélkül.” Érdekes gondolat hazánk egyik legismertebb plasztikai sebészétől, akinek hivatása a szépség.

Nők ezreinek adta és adja vissza nap mint nap az önbizalmat, magabiztos fellépést, és tapasztalja szintén első kézből a feléjük támasztott óriási elvárásokat is, melyek ritkán vannak összhangban a másik oldallal. Ebben a szakmában nem lehet hibázni, kulcsfontosságú az igényes megjelenés, de a sikerhez a stabil családi háttér is kellett. Dr. Krasznai Zsolttal beszélgettünk felelősségről, elvárásokról, családról, és természetesen a férfiak által legkeresettebb esztétikai beavatkozásokról is.

Hogyan változott a férfiak esztétikai kezelésekhez való hozzáállása az elmúlt években?

Ha százalékos arányban nézem, akkor olyan 90%–10% a megoszlás a nők javára, hasonló a felállás a kozmetológus kollégáknál is. Itthon az igényes megjelenés még mindig inkább az autóval és az órával van azonosítva, és szívesebben ülnek bele a férfiak az anyagi kényelembe, „vásárolják be magukat a stílusos férfiak körébe”, semmint hogy megküzdjenek például a túlsúllyal, holott a jó stílus vagy éppen a sport akaraterő és igény, nem pedig pénz kérdése. A külsőben is inkább a könnyű megoldásokat részesítik előnyben, hiszen a munka mellett „nincs idő és energia arra, hogy jobban nézzünk ki”, az elvárások visszafelé viszont borzasztó magasak a nőkkel szemben. De tény, hogy az utóbbi időben érezhető egyfajta változás a férfi páciensek részéről is.

Melyek a legkeresettebb esztétikai beavatkozások a férfiak körében?

A leggyakoribbak az apróbb kezelések – ha megvan is az ambíció, a tűréshatár a férfiak oldalán még mindig alacsonyabb. Inkább a tűvel járó beavatkozásokat keresik, például botox, ránckezelés, zsírleszívás vagy kisebb beavatkozások, mint az orrplasztika, az arc finomításai. A férfi arcplasztikánál viszont nagyon körültekintőnek kell lenni, mert könnyen a visszájára sülhet el a dolog. Itthon egyébként is van még a társadalom részéről egyfajta negatív megítélése, Amerikában viszont ezt tartják igényesnek. Szerintem kb. 10-ből 2 férfi az, akinek jól áll, ez is nagyban függ attól, hogy a végeredmény mennyire tud természetes maradni, a hegeket mennyire tudjuk elrejteni – ami a rövid hajú férfiak esetében szinte lehetetlen. A fiatalabb korosztályhoz tartozók leginkább a testsúlyingadozás, a sportolók az izzadás okozta problémákra keresnek megoldást, 40 felett pedig arcfiatalítás miatt keresnek fel minket a páciensek. Mi nem foglalkozunk vele, de a férfiaknál egyre gyakoribb a hajbeültetés, sok centrum nyílik itthon is, de jó szakembert még mindig nehéz találni.

 

„Sok férfi páciensnek mondom azt, hogy a férfias külső klassz és jó, ha el tudjuk fogadni a ráncokat. Az arcplasztika rizikós dolog, mert könnyen elnőiesítheti az arcot. Egy férfit pedig a férfiasság tesz vonzóvá, nem a szépség.”

 

Mennyi időt fordítasz a megjelenésre?

Nekem a hajmosás olyan, mint másnak a kávé. Ez hozzátartozik minden reggelhez, így érzem magam kipihentnek. Mindennap öltönyt viselek, szeretem az igényes külsőt, ezt az egyik nagypapámtól örökölhettem. Persze egyszerűbb lenne rövid gatyában és strandpapucsban bemenni, de szeretem megajándékozni a praxist és a pácienseimet ezzel a fajta tisztelettel. Már egyetem után is zakóban jártam dolgozni és nemegyszer megkérdezték a kollégáim, hogy temetésre, esküvőre vagy színházba megyek-e. Már akkor megvolt az elképzelésem, hogy öltönyben szeretnék dolgozni. Ahogy fogatlan fogorvoshoz sem szívesen menne az ember, úgy a mi szakmánkban is fontos ez a fajta tisztelet a páciens, a szakma és önmagunk felé is. Ehhez a megjelenéshez pedig hozzátartozik az életmód is, világéletemben sportoltam és odafigyelek arra, hogy mit eszem. Nekem sem könnyű adott esetben salátát enni este, de egy bizonyos kor felett erre is érdemes figyelni.

Te személy szerint hogy állsz az öregedéshez?

Szerencsés vagyok, mindig is kölyökképű voltam, ez most 44 évesen előny, régen hátrány volt. 24 évesen, amikor általános sebészként kezdtem, volt olyan, hogy megkérdezték: biztos, hogy maga fog operálni?

Sok nő történetével találkozol a konzultációk során. Hogy látod, milyen elvárásokat támasztanak a férfiak a nőkkel szemben?

Sokan bármennyit kifizetnének azért, hogy a mellettük lévő hölgy úgy nézzen ki, ahogy azt elképzelték. A konzultáción nagyon fontos, hogy kiszűrjük a motivációt, indíttatást. Ha ez saját oldalról jön, az jó, ha a férfi felől, akkor azért elbeszélgetünk arról, hogy biztosan szükséges-e ekkora áldozatot hozni. De olyan is van, aki így ajándékozza meg a párját, aki az esztétikai beavatkozás után sokkal jobban érzi magát a testében. A valós indok mellett a pszichés eredmény is fontos, sokszor előre lehet látni, hogy mindegy, mit csinálsz, a negatív énkép nem fog változni.

 

„Habár a magyar női társadalom igényes azt látom, hogy nagyon nehezen találnak társat a hölgyek. A felelősségvállalás egyre kevesebb, egy jó társ viszont ki tudja cserélni az embert – tartás, külső, fellépés, mosoly. Ha egy nő nem mosolyog, soha nem lesz szép.”

 

Ha már szóba került a felelősség… Hibázni ebben a szakmában komoly következményekkel jár… Hogyan éled ezt meg a mindennapokban?

Nem lehet hibázni. Ez természetesen jelen van a mindennapjaimban, nem szorongok, de feszült vagyok, és az is igaz, hogy legalább egy hét kell ahhoz, hogy elengedjem a munkát. Sebészileg ugyanazt csinálod, mint egy általános sebész, de itt nem lehet úgy hozzáállni, hogy valahogy gyógyuljon meg a heg. Ha van egy nehezebb eset, beleélem magam és utána akkor tudok megnyugodni, ha látom, hogy jól sikerült. Az is nehéz, hogy a gyógyulás sokban múlik a páciensen, ezért a kontrollt is fontosnak tartom.

Hogyan tudsz kikapcsolódni, regenerálódni?

Ki kellett találnunk egy működő megoldást arra, hogy a családommal is elég időt tudjak tölteni és a praxis se érezze a hiányomat. Általában hathetente egy teljes hetet együtt töltünk a családdal. Sokat utazunk, ez így viszont nem akkora nagy kihagyás. A zene és a sport a két legfontosabb kikapcsolódás a mindennapokban. Elkezdtem zongorázni, ez régi vágyam volt.

Több helyen is azt nyilatkoztad, hogy a sikereid titka a stabil családi háttér, fiatalon is házasodtál. Mit gondolsz, mitől lesz egy párkapcsolat hosszú távon is stabil, boldog?

Nagyon fontos, hogy szerelemből házasodj, ezen kívül pedig a kellő egymás iránti tisztelet, alázat, bizalom az, amire hosszú távon lehet építeni. A családi minta, a neveltetés, hogy melyik fél mit hoz a kapcsolatba, szintén lényeges. Nem vagyok bigott, de fontosnak tartom a vallást, így neveltek, és sokat számított, hogy a feleségemnek is hasonló az értékrendje. A házasság nem csak egy papír, nem mindegy, hogy hova helyezi az ember, milyen keretet ad neki, hogyan áll hozzá. Nekem például a feleségem volt az egyetlen nő, akivel összeköltöztünk. A templomi esküvőnk másnapján. Nagyon örülök neki, hogy rajta kívül senki mást nem ajándékoztam meg ezzel.

A templomi esküvő másnapján?

Nem értek egyet azzal, hogy lakva ismerszik meg az ember. Ha elutaztok valahova, két nap alatt megismered a másikat. Nekem bejött. A szüleink korában is így csinálták, nekik is bejött. Valahogy sokkal értékesebb így a kapcsolat, mint amikor már 5-6 ember után azt sem tudod, hogy mi a különbség a házasság és az együttélés között. Volt egy családi idill-elképzelésem, a szüleim nagyon jó mintát mutattak, és ugyanezt a mintát kapta a feleségem is. Amikor pedig megszületett a gyermekünk, az még egy pluszt adott a kapcsolatunknak. Persze olyan, mintha ollóval elvágták volna az életed, kevesebb az időd és sokkal jobban oda kell egymásra figyelni, hogy megmaradjon a tűz.

Hogyan változtatott meg téged az apaság?

Az egyik legnagyobb kihívás az életemben, hogy jó apa legyek. A türelem, az egyensúly az apa és a „testvér” szerep között, a jó férfiminta, az együtt töltött minőségi idő, megtalálni azt a határt, amikor rá kell szólni… Ez utóbbit szerintem életem végéig tanulni fogom… 7 éves lesz, alig várom, hogy együtt sportoljunk!

Információs vonal
+36 30 365 1375
+36 1 793 3497
időpontfoglalás