Arcplasztika

Beautiful Young Thirties WomanA bőr a szervezet első védelmi vonala. Védelmet nyújt a külső, környezeti hatásokkal szemben, emellett pedig nagy mértékben meghatározza megjelenésünket is. Feszességéből, színéből, árnyalataiból megállapítható, hogy viselője fiatal, vitális és egészséges – vagy éppen ellenkezőleg, idős, fáradt és beteg.

A bőr megjelenését a környezeti hatások mellett genetikai tényezők befolyásolják. Öregedési folyamata a 20. életév után kezdődik el, amikor a kollagén termelődés fokozatosan lelassul az emberi szervezetben, s a kor előrehaladtával a bőr rugalmassága egyre csökken.

A hamvas, selymes, fiatal arcbőr és az örök ifjúság utáni vágy mégis egyidős az emberiséggel. Bár az öregedés folyamata nem állítható meg, mára különböző kezelési technikák s a plasztikai sebészet segítségével egyaránt lehetővé vált, hogy késleltessük az öregedés jeleit.

Arcunk a szépségünk tükre, érzelmeink kifejezőeszköze. A korral megereszkednek kötőszöveteink, és emiatt az arc idősebbnek tűnhet, esetleg szomorúbb hatást kelthet. Ezt lehet elsősorban arcplasztikával korrigálni. Az arcplasztika lényege az, hogy a megereszkedett bőrt és zsírszövetet visszahelyezzük eredeti helyükre, és ott rögzítjük, majd a fölösleges bőr eltávolítása után az arcbőrt megfeszítjük, melynek következtében a ráncok kisimulnak. A plasztikai sebészeti beavatkozás fiatalító hatása nagymértékben függ az egyéni bőrminőségtől, de általában 10 év fiatalodást eredményez. Lényege nem a teljes művi átalakítás – nem az elrémisztő hatást keltő, feszülő arcok – hanem a korhoz hű finomítása az arcnak, a természetes szépségnek, mely által a pácienst környezete kipihentebbnek, frissebbnek és fiatalabbnak látja.

A műtét során a metszésvonal a halántéktól indul a hajas fejbőrön, a haj által rejtett helyen. A fül előtt vezetjük végig, majd a fülcimpa alatt bekanyarodik a fül mögé. A sebet a legfinomabb varróanyaggal, többnyire a bőr alatt vezetett öltésekkel zárjuk be.

 

Tudnivalók a beavatkozásról

Feltételek:

A sebészeti beavatkozás előtt a szervezet általános állapotára és a helyi státusra vonatkozó vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a beavatkozás kockázatát felmérhessük. A műtétet minden esetben altatásban végezzük.

A beavatkozás időtartama:

5-6 óra

Kötelező klinikai tartózkodás:

1 éjszaka

Munkaképesség:

10 nap után

Varratszedés:

10 nap után

Kockázatok:

Az orvosi beavatkozások döntő többségénél a műtét velejáró következményeként a terület duzzanata, bevérzése, esetleges gyulladása, illetve heggyógyulási zavarok jelentkezhetnek, azonban – az orvostudomány fejlődésének köszönhetően – ezek egyre ritkábbak és előfordulásuk esetén kezelhetők.

Az arcplasztika esetében megemlítendő a bőr rövid ideig tartó elszíneződése, illetve a felületes bőridegek esetleges sérülése miatti érzészavar.