Orrplasztika

bAz orr rendkívül fontos szerepet tölt be az arc karakterének szempontjából, hiszen az arc közepén helyezkedik el, és ki is emelkedik az arcból.

Az orr túlzott mérete bizonyos esetben súlyos gátlásokat okozhat viselőjének, így az orrplasztika az önbizalom visszanyerésének egyetlen eszközévé válhat.

Mivel minden orr más, így a páciensek vágya is mindig különböző. Az orrplasztika célja igénytől függően igen sokféle lehet: kisebbítés, nagyobbítás, rövidítés, hosszabbítás, keskenyítés, szélesítés, egyenesítés, kiemelés, illetve egyéb görbületek és egyenetlenségek megszüntetése.

Az előzetes konzultációk során az orvos és a páciens egyezteti nézeteit. A páciens elmondja, hogy min szeretne változtatni, az orvos pedig véleményt alkot arról, hogy vajon a kívánt orrforma illik-e a páciens arcába, illetve, hogy mi az a változtatás, amit érdemes megcsinálni, és ami kedvezően befolyásolja az összhatást. A megfelelő konzultáció elengedhetetlen, hiszen e során derül ki, meddig lehet elmenni az orr formájának átalakításában, hogy a plasztikai sebészeti eljárás során karakterében ne változzék az arc feltűnően. Ugyanis ellenkező esetben, még ha az orrot külön tekintve tökéletes formát értünk is el, a páciens ismételten nehezen fog beilleszkedni a környezetébe. Így hát az orr formájának természetes finomítása az orrplasztika célja.

Az orrplasztika lényege a porcos és a csontos váz átalakítása. Mivel a beavatkozást a legtöbb esetben az orr belsejében végezzük, így látható heg nem marad. Természetesen vannak olyan esetek, amikor szükséges a külső metszés, azonban ezek a hegek szépen gyógyulnak, és szinte alig láthatóak.

A műtét utáni kötés jellege attól függ, hogy milyen nagyságú plasztikai sebészeti beavatkozást végeztünk. Ha csak az orrcsúcsot, tehát az orr porcos részét formáltuk, akkor általában nem gipszelünk. Amennyiben a csontos vázat is átalakítottuk, (púp eltávolítása, keskenyítés) gipszrögzítést alkalmazunk.

Tudnivalók a beavatkozásról:

Feltételek:

A sebészeti beavatkozás előtt a szervezet általános állapotára és a helyi státusra vonatkozó vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a beavatkozás kockázatát felmérhessük. A műtétet altatásban végezzük.

A beavatkozás időtartama:

Függ attól, hogy mennyit kívánunk változtatni, körülbelül másfél óra.

Kötelező klinikai tartózkodás:

1 éjszaka

Munkaképesség:

1 hét – 10 nap

Kockázatok:

A gipsz eltávolítása utáni időszakban duzzanatra, szem körüli véraláfutásra számíthatunk, ami hat-nyolc, maximum tíz nap alatt felszívódik. Mivel az orr összecsontosodása öt hétig tart, ezért fokozottan kell ügyelni, hogy ne érje nagyobb trauma. A végleges eredmény hat hónap múlva áll be.

Szövődmények:

Közvetlenül műtét utáni szövődmény a vérzés.
Későbbi szövődmény lehet a túlzott belső hegképződés, melynek következtében keményebb és merevebb lehet az orr. Ilyenkor szükséges lehet egy második műtét a hegek eltávolítására.