Mellfelvarrás

TVeleszületett alkati sajátosság miatt, terhesség vagy jelentős fogyás után gyakran válnak lógóssá az emlők. Nagy volumenű emlők esetében, idővel a kötőszöveti elemek gyengesége folytán is bekövetkezhet a megereszkedés.

A mellplasztikai beavatkozások között épp ezért igen fontos szerepet játszik a mellfelvarrás, amely során az emlők lógását igény szerint felvarrással korrigáljuk. A beavatkozás közben a megereszkedett emlőbimbót feljebb helyezzük, és a bőrfelesleget eltávolítjuk.

Ennek a beavatkozásnak része lehet a túl nagy emlők megfelelő mértékű kisebbítése, vagy a túl kis térfogatú emlők implantációval történő nagyobbítása is, amely megbeszélés kérdése.

A mellplasztikai beavatkozás közben kialakuló műtéti hegek mennyisége és nagysága az emlők lógásának mértékétől függ. Bimbó körüli metszésre mindig szükség van, legenyhébb esetben csak itt alakul ki heg. Nagyobb fokú lógás esetében még egy függőleges, a bimbó aljától lefelé futó heget, még nagyobb fokú lógás esetében pedig az alsó áthajlási redőben futó ívelt haránt heget is eredményez a mellplasztikai műtét.

Tudnivalók a beavatkozásról

Feltételek:

A sebészeti beavatkozás előtt a szervezet általános állapotára és a helyi státusra vonatkozó vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a beavatkozás kockázatát felmérhessük. A műtétet minden esetben altatásban végezzük.

A beavatkozás időtartama:

2-3 óra

Kötelező klinikai tartózkodás:

1 éjszaka

Munkaképesség:

10-14 nap után

Varratszedés:

14 nap után

A műtét után:

6 hétig tartózkodni kell minden olyan tevékenységtől, illetve sporttól, mely intenzív váll illetve mellizom mozgással jár.

Kockázatok:

Az orvosi beavatkozások döntő többségénél a műtét velejáró következményeként a terület duzzanata, bevérzése, esetleges gyulladása, illetve heggyógyulási zavarok jelentkezhetnek, azonban – az orvostudomány fejlődésének köszönhetően – ezek egyre ritkábbak és előfordulásuk esetén kezelhetők.
A mellfelvarrásnál, mellkisebbítésnél specifikus kockázatként az emlőbimbó esetleges részleges, vagy teles érzéketlensége, ritka esetben az emlőbimbó-udvar keringési zavara jelentkezhet.