Hasplasztika

BA hasfal változásait leggyakrabban az elhízás, az elhízást követő fogyás, a terhesség után kialakult maradandó elváltozás okozhatja. A hason lokálisan kialakult bőr-és zsírfelesleg nem csak esztétikai, de funkcionális panaszokat is okozhat: pszichés zavarokat, az összefekvő területeknél bőrbetegségeket, valamint veszélyeztetheti általános egészségi állapotunkat is.

Nagyobb fogyást, gyakori hízás-fogyást követően a has bőre nem tudja követni a változásokat, megereszkedhet, a bőr összehúzódó képessége, rugalmassága lecsökken. Túlzott elhízásnál a bőr a vastag zsírréteggel együtt lóg lefelé, súlyos elváltozás esetében akár nagy mértékűen is.

A has előredomborodása jelentősebb hízás, illetve a bőr megereszkedése nélkül is előfordulhat. Ilyenkor a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól – ez általában szülés után jelentkezik.

A hasplasztika célja: a bőrön, zsírszöveten és a hasfalon keletkezett elváltozások megszüntetése vagy helyreállítása. A hasplasztikai beavatkozás tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a fenti problémák közül melyik dominál, illetve mennyire kiterjedt az elváltozás.

A műtéti metszés ívelt vonalban, a két csípőcsontot összekötve, a szeméremdomb feletti barázdában, rejtett helyen halad. A megereszkedett bőrt a bőr alatti zsírszövettel együtt eltávolítjuk. Ezután a köldököt eredeti helyének megfelelően rögzítjük, majd a sebet több rétegben plasztikai varrattal zárjuk. A műtét végén kompressziós kötést helyezünk fel.

A hasplasztika után természetesen lehet szülni, de célszerűbb a műtétet a szülés(ek) utánra időzíteni. A hasplasztika nagy mértékben segít azokon a nőkön, akik több terhességen estek át, és széthúzódtak a hasizmaik.

Tudnivalók a beavatkozásról

Feltételek:

A sebészeti beavatkozás előtt a szervezet általános állapotára és a helyi státusra vonatkozó vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a beavatkozás kockázatát felmérhessük. A műtétet minden esetben altatásban végezzük.

A beavatkozás időtartama:

2-3 óra

Kötelező klinikai tartózkodás:

2 éjszaka

Munkaképesség:

10-14 nap után

Varratszedés:

14 nap után

A műtét után:

A felhelyezett nyomókötés, vagy fűző viselése feltétlenül szükséges 4-6 hétig.

Kockázatok:

Az orvosi beavatkozások döntő többségénél a műtét velejáró következményeként a terület duzzanata, bevérzése, esetleges gyulladása, illetve heggyógyulási zavarok jelentkezhetnek, azonban – az orvostudomány fejlődésének köszönhetően – ezek egyre ritkábbak és előfordulásuk esetén kezelhetők.

A hasplasztika esetében a szövődmények közül megemlítendő a savóképződés, illetve a felületes bőridegek esetleges sérülése miatti érzészavar.