Mellnagyobbítás

PA mellplasztika többféle műtét összefoglaló neve. A beavatkozással korrigálható a lógó mell, változtatható a mell mérete – kisebbítés vagy nagyobbítás -, mellrekonstrukció útján újra lehet építeni a műtét miatt eltávolított mellet, továbbá a férfiak nőies melle is teljesen eltüntethető.

A női kebel a nőiesség egyik legjellemzőbb szimbóluma, éppen ezért a mellplasztika áll az esztétikai beavatkozások listájának élén. Az egyik leggyakrabban végzett mellplasztikai beavatkozás pedig az esztétikai okokból végzett mellnagyobbítás, amelynek során implantátumot ültetnek be a mell térfogatának növelésére és a szebb emlőforma kialakítására.

Az emlőimplantátumokat a 60-as évek elejétől kezdték alkalmazni és azóta folyamatos fejlesztés alatt állnak. A páciensek, orvosok, és gyártók közötti együttműködés lehetővé teszi a legújabb orvosi és technikai ismeretek alkalmazását. A napjainkban alkalmazott összes mell implantátum fala szilikon. Az implantátum töltését tekintve létezik fiziológiás sóoldattal, illetve szilikon géllel töltött. Az implantátumok formája is változó: ismeretesek kerek implantátumok, alacsony és magas profillal, illetve anatómiai, más néven csepp formájú implantátumok, amelyek egyedi választása és széles variációja eredményezi a páciens kívánt külsejének elérését. A megfelelő mellforma kiválasztásakor minden esetben meghatározó a hölgyek személyisége.

A mellnagyobbító műtétek során a protézis elhelyezése háromféleképpen lehetséges:

  • mirigyállomány alatti
  • izom alatti
  • félig izom alatti elhelyezés.

A félig izom alatti elhelyezés egy nem oly régen bevezetett módszer. Hazánkban, miként a világ többi országában is, publikációk és személyes tapasztalatok alapján egyre nagyobb teret nyer.

Klinikánkon a mellnagyobbítás során az implantátumot vagy a mirigyállomány alá vagy az utóbb említett metódus alapján félig izom alatti pozícióba helyezzük. A kétféle eljárás közül az orvos a páciensével egyetértésben választja ki a legmegfelelőbbet.

A műtéti behatolás többféle helyen történhet:

  • a mell alatti redőben ejtett haránt metszésből
  • a bimbó udvar szélén ejtett félköríves metszésből
  • a bimbón keresztül vezetett haránt metszésből
  • a hónaljban ejtett metszésből.

Nem minden esetben alkalmazható azonban bármelyik megoldás.

A mellnagyobbító műtét további sarkalatos pontja természetesen az implantátum kiválasztása. Az implantátum méretének és formájának meghatározásakor figyelembe vesszük a mell mirigyállományának tömegét, a mell formáját, a testmagasságot és a mellkas szimmetria viszonyait, valamint a bőr állapotát és a páciens elképzelését, amely egy minden részletre kiterjedő konzultáció során ismerhető meg.

Mindezek mellett, annak érdekében, hogy pácienseink a kívánságuknak leginkább megfelelő mérettel, illetve formával távozhassanak, a plasztikai sebészeti beavatkozás során úgynevezett „sizer”-t alkalmazunk.

Ez azt jelenti, hogy minden méretnek megfelelően létezik próba implantátum, amelynek használatával a legbiztosabban választhatjuk ki a végleges implantátum méretét.

Az implantátum biztonságos alkalmazásával kapcsolatban a további információkat tartalmazza a Plasztikai Sebészetben Használt Orvosi Eszközök és a Minőségbiztosítás Európai Bizottsága Emlőimplantátumokra vonatkozó 1998. júliusi Megegyezési Nyilatkozata (EQUAM = European Commettee on Quality Assurance and Medical Devices in Plastic Surgery).

Ez alapján:

1.   Napjainkban a szilikon széles körben használt és alapvető anyag a mindennapi életben. Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre ennél jobb alternatív lehetőség. A medicina és a sebészet összes területén a szilikonból készült orvosi eszközök és az implantátumok nemcsak a jóléthez, de gyakran a túléléshez is nélkülözhetetlenek.

2.   Korszerű tanulmányok folyamatosan bizonyítják, hogy a szilikonzselével töltött implantátumok nem okoznak sem emlőrákot, sem más rosszindulatú betegséget. Rendelkezésünkre állnak olyan következtetett tudományos, klinikai, immunológiai, epidemiológiai adatok, hogy a szilikonzselével töltött implantátumok nem okoznak semmilyen autoimmun vagy kötőszöveti betegséget.

3.   Nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy olyan jelenség, mint szilikonallergia, szilikonintoxikáció vagy; „új szilikonbetegség” létezne. Minden implantátummal kapcsolatban fellép egy normális idegentest-reakció, de ez nem immunbetegség.

4.   A szilikonimplantátumok nem befolyásolják hátrányosan a terhességet, sem a szoptatást, sem a szoptatott gyermek egészségét.

5.   Az emlőimplantátumos betegek rendszeres kontrollt igényelnek és (ha szükséges) az emlők megfelelő vizsgálatát.

6.   A szilikont kimutató laboratóriumi teszteknek nincs klinikai értéke. Eddig nem mutattak ki specifikus szilikonellenes antitesteket.

7.   Az EQUAM szerint nagy szükség van az implantátumokra vonatkozó működőképes, egyeztetett, speciális EU előírásra. Az EQUAM sürgeti az európai államok mihamarabbi megegyezését ezen a téren.

8.   Az EQUAM szorgalmazza a folyamatos klinikai és alapkutatásokat, az emlőimplantátumok és új technológiák további fejlesztésére.

9.   Objektív médiaközlemények a betegek megnyugtatására szolgálnak. Az EQUAM biztosítani fogja a legfrissebb adatokat a média számára.

 

Regensburg, 1998. július 4.

Tudnivalók a beavatkozásról:

Feltételek: 

A plasztikai sebészeti beavatkozás előtt a szervezet általános állapotára és a helyi státusra vonatkozó vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a beavatkozás kockázatát felmérhessük. A műtétet minden esetben altatásban végezzük.

A beavatkozás időtartama:

1-1,5 óra

Kötelező klinikai tartózkodás:

1 éjszaka

Munkaképesség:

3-6 nap után

Varratszedés:

felszívódó varratokat használunk

A műtét után:

6 hétig tartózkodni kell minden olyan tevékenységtől, illetve sporttól, mely intenzív váll illetve mellizom mozgással jár.

Kockázatok:

Az orvosi beavatkozások döntő többségénél a műtét velejáró következményeként a terület duzzanata, bevérzése, esetleges gyulladása, illetve heggyógyulási zavarok jelentkezhetnek, azonban – az orvostudomány fejlődésének köszönhetően – ezek egyre ritkábbak és előfordulásuk esetén kezelhetők.